Gin to napój alkoholowy charakteryzujący się niepowtarzalnym aromatem i pikantnym smakiem jałowca. Zwykle zawiera około 35-50% alkoholu. Otrzymuje się go poprzez destylację zacieru z jagodami jałowca pospolitego. Gin jest często wzbogacany przez producentów kompozycjami różnych ekstraktów ziół, owoców, kwiatów i przypraw.
Przez swój cierpki i wyrazisty smak rzadko spożywany jest samodzielnie. Idealnie jednak nadaje się do spożycia w postaci różnego rodzaju koktajli i napojów. Inne napoje neutralizują cierpki i gorzki smak jałowca. Gin to jeden z najpopularniejszych alkoholi jako baza do drinków.
Jak najlepiej podawać gin, aby wykorzystać jego specyficzny smak i jednocześnie zneutralizować charakterystyczną goryczkę? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Jakie są rodzaje ginu
Wyróżnia się kilka najbardziej podstawowych rodzajów ginu:
Gin destylowany – napój spirytusowy z dominującym smakiem jałowca.
Plymouth Gin – podrodzaj destylowanego ginu.
London Dry Gin – alkohol wynosi 45%. Nie posiada dodatkowych barwników i idealnie nadaje się do drinków.
Old Tom Gin – słodzony gin.
Genever – gin słodszy w smaku od Old Tom, dodatkowo nieco słabszy i aromatyczny. W smaku może przypominać whisky.
Jak pić gin?
Ponieważ gin zawiera bardzo charakterystyczną goryczkę, nie jest często spożywany samodzielnie. Najlepszym rozwiązaniem jest picie ginu jako baza do przeróżnych drinków i koktajli. Najpopularniejszym sposobem picia ginu jest gin z tonikiem. Tradycyjny gin z tonikiem to połączenie ginu, toniku, lodu i plasterka cytryny w odpowiednich proporcjach.
Gin z tonikiem ma gorzkawy smak z uwagi na jałowcowy posmak samego ginu, a także gorzkawy smak toniku. Jeśli preferujesz słodsze drinki, można skomponować drink na bazie ginu z sokami owocowymi, np. pomarańczowym, ananasowym, czy porzeczkowym. Popularne są także kompozycje na bazie ginu z owocami lub winem musującym. Ginu nie należy mieszać z niczym, co zawiera dużą zawartość alkoholu, np. z wódką czy brandy.
Przykładowe drinki z użyciem ginu
Negroni – jest to prosty do zrobienia koktajl, ponieważ składa się tylko z trzech składników.
Składniki:
– 25 ml ginu
– 25 ml wermutu
Składniki:
– 50 ml ginu
– 25 ml soku z cytryny
– 2 łyżeczki syropu cukrowego
– Woda gazowana
– Plasterek cytryny
Umieść wszystkie składniki w shakerze i energicznie potrząśnij. Czasami do shakera dodaje się białko jajka, aby uzyskać jeszcze więcej piany. Jako dekoracje można dodać skórki cytrusów na wierzch drinka.
Najnowsze komentarze