Gin to napój alkoholowy charakteryzujący się niepowtarzalnym aromatem i pikantnym smakiem jałowca. Zwykle zawiera około 35-50% alkoholu. Otrzymuje się go poprzez destylację zacieru z jagodami jałowca pospolitego. Gin jest często wzbogacany przez producentów kompozycjami różnych ekstraktów ziół, owoców, kwiatów i przypraw.

Przez swój cierpki i wyrazisty smak rzadko spożywany jest samodzielnie. Idealnie jednak nadaje się do spożycia w postaci różnego rodzaju koktajli i napojów. Inne napoje neutralizują cierpki i gorzki smak jałowca. Gin to jeden z najpopularniejszych alkoholi jako baza do drinków.

Jak najlepiej podawać gin, aby wykorzystać jego specyficzny smak i jednocześnie zneutralizować charakterystyczną goryczkę? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Jakie są rodzaje ginu

Wyróżnia się kilka najbardziej podstawowych rodzajów ginu:

Gin destylowany – napój spirytusowy z dominującym smakiem jałowca.

Plymouth Gin – podrodzaj destylowanego ginu.

London Dry Gin – alkohol wynosi 45%. Nie posiada dodatkowych barwników i idealnie nadaje się do drinków.

Old Tom Gin – słodzony gin.

Genever – gin słodszy w smaku od Old Tom, dodatkowo nieco słabszy i aromatyczny. W smaku może przypominać whisky.

Jak pić gin?

Ponieważ gin zawiera bardzo charakterystyczną goryczkę, nie jest często spożywany samodzielnie. Najlepszym rozwiązaniem jest picie ginu jako baza do przeróżnych drinków i koktajli. Najpopularniejszym sposobem picia ginu jest gin z tonikiem. Tradycyjny gin z tonikiem to połączenie ginu, toniku, lodu i plasterka cytryny w odpowiednich proporcjach.

Gin z tonikiem ma gorzkawy smak z uwagi na jałowcowy posmak samego ginu, a także gorzkawy smak toniku. Jeśli preferujesz słodsze drinki, można skomponować drink na bazie ginu z sokami owocowymi, np. pomarańczowym, ananasowym, czy porzeczkowym. Popularne są także kompozycje na bazie ginu z owocami lub winem musującym. Ginu nie należy mieszać z niczym, co zawiera dużą zawartość alkoholu, np. z wódką czy brandy.

Przykładowe drinki z użyciem ginu

Negroni – jest to prosty do zrobienia koktajl, ponieważ składa się tylko z trzech składników.

Składniki:

– 25 ml ginu
– 25 ml wermutu

– 25 ml Campari
Wlej wszystkie składniki do szklanki typu tumbler z kostkami lodu, dobrze zamieszaj i udekoruj skórką z pomarańczy.
Gin Fizz – to fantastyczny drink do sączenia w letnie popołudnie.

Składniki:

– 50 ml ginu
– 25 ml soku z cytryny
– 2 łyżeczki syropu cukrowego

– Woda gazowana
– Plasterek cytryny

Umieść wszystkie składniki w shakerze i energicznie potrząśnij. Czasami do shakera dodaje się białko jajka, aby uzyskać jeszcze więcej piany.  Jako dekoracje można dodać skórki cytrusów na wierzch drinka.

Podsumowując, gin otwiera całą paletę różnych smaków, od wyraźnego, wytrawnego finiszu, po łagodniejsze profile i śródziemnomorskie nuty. Mieszanie prostych drinków w domu to świetny sposób na urozmaicenie przyjęć i spokojnych wieczorów w domowym zaciszu.